Czy ryba to mięso? Poznaj kilka faktów na ten temat

22 lipca 2022 by Jeden komentarz

Są pewne zagadnienia, które pewnie nigdy nie będą chciały wyjść nam z głowy. To zagadnienia często frapujące, które ciągle wracają. Zazwyczaj nie znajdujemy na nie odpowiedzi, albo te odpowiedzi są dla nas niewystarczające lub niepełne.

Jednym z nich jest pytanie: czy ryba to mięso. Jedni uważają, że tak, inni udzielą odpowiedź przeczącą. Jak więc jest naprawdę? Czy ryba to mięso? Poznaj kilka faktów na ten temat. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Czym właściwie jest mięso

Najprościej rzecz ujmując mięsem są mięśnie szkieletowe, które uznawane są za odpowiednie do spożycia. Mięso spożywa się razem z przylegającymi tkankami: łączną, kostną oraz tłuszczową. Mięso to również niektóre narządy wewnętrzne. Należą do nich chociażby wątroba, żołądek, nerki, ozór czy płuca.

Określenie „mięso” stosuje się zazwyczaj w kontekście do ciał zwierząt, ssaków i ptaków. Warto wiedzieć, że najmniej białka znajduje się w mięsie rybim, co spowodowane jest zaś większą ilością wody. Czy zatem gdyby nie tak duża ilość wody i mała ilość białka, to ryba byłaby mięsem? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć poniżej.

Kawałek czerwonego mięa na drewnianej desce kuchennej

Źródło: Pexels

Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów mięsa:

  • drób. Zaliczają się tutaj kury, kaczki, gęsi, indyki, perliczki oraz gołębie. Warto wiedzieć, że to również króliki i dzikie ptactwo. Drób jest najczęściej spożywanym mięsem, przynajmniej w Polsce. Głównie dlatego, że jest w miarę łatwo dostępne oraz dosyć proste w przygotowaniu.
  • wieprzowina. To mięso z kolei pochodzi od świń. Uznaje się go za najpowszechniej jedzone mięso na świecie. Popularne jest głównie w Europie Wschodniej. Ciekawym faktem jest, że spożywanie wieprzowiny zabronione jest wśród wyznawców islamu, judaizmu i rastafarianizmu.
  • wołowina i cielęcina. Stanowią jedną grupę ponieważ oba te rodzaje mięs pochodzą od krów i byków. Jakość wołowiny zależy przede wszystkim od warunków życia zwierząt oraz ich diety. Wołowina i cielęcina to trzecie najchętniej jedzone mięso na świecie.
  • baranina. To kolejny rodzaj mięsa. To pochodzi z owiec. Gdy pochodzi z owiec do pierwszego roku życia nazywane jest jagnięciną.
  • dziczyzna. To rodzaj mięsa, który pochodzi ze świeżo upolowanych zwierząt, które żyją wolno. Należą do nich dziki, sarny czy jelenie. Warto wiedzieć, że to mięso wymaga szczególnego procesu przygotowania.
  • konina. Jest najmniej popularnym mięsem spożywanym na świecie. Pochodzi od koni. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo czerwona barwa.

Czy ryba to mięso i skąd się wzięło przekonanie, że nie

Pytanie czy ryba to mięso ma szczególne znaczenie dla dwóch grup ludzi. Tych, którzy nie jedzą mięsa z przyczyn religijnych i tych, którzy nie spożywają mięsa z powodów religijnych. Dla tej pierwszej grupy temat właściwie powinien nie istnieć. Bo skoro ryba jest zwierzęciem, to nie jest dla tych ludzi jedzeniem.

Jednak jeśli chodzi o grupę drugą, czyli tych, którzy nie jedzą mięsa z powodów religijnych, to odpowiedź na to pytanie może być zaskakujące. Bowiem ryba jest mięsem. A skąd się wzięło podejście, że ryby nie są mięsem? Właśnie z religii, nie ma innego źródła.

Przyjęło się bowiem, że skoro post to okres, w którym nie je się mięsa, ale ryby można, to ryby nie są mięsem. Na przestrzeni wieków ludzie nie odróżniali ryb od innych zwierząt wodnych. Przyjęło się więc wówczas, że w okresie postu dozwolone jest jedzenie mięsa ze zwierząt, które żyją w środowisku wodnym. Mięsem nie są więc także na przykład owoce morza. Ogólnie nie mówi się, że ryba nie jest mięsem. Wyjaśnia się jedynie dlaczego ryba jest daniem dozwolonym w poście.

Kilka faktów na temat rybiego mięsa

  1. Rybie mięso jest idealnym źródłem białka. Wbrew pozorom, niektóre gatunku ryb zawierają większą ilość białka niż klasyczne mięso. Warto również wiedzieć, że białko zawarte w rybach jest dużo bardziej przyswajalne, gdyż ma w sobie dużo aminokwasów.
  2. Ryby morskie obniżają poziom cholesterolu. Jednocześnie dostarczają człowiekowi tak zwany dobry cholesterol. Przyczyniają się do tego kwasy omega-3. Jeśli mamy problem z wysokim cholesterolem, to dobrze jest go obniżać jedząc niektóre gatunku ryb. Należą do nich na przykład makrela, węgorz czy tuńczyk.
  3. Ryby, w przeciwieństwie do mięsa innych zwierząt, zawierają kwasy omega-3. Te z kolei pozytywnie wpływają na wiele procesów, które zachodzą w naszym organizmie. Poprawiają wzrok, wzmacniają odporność i wydajność mózgu. Korzystnie wpływają także na skórę i kości. Kwasy omega-3 w największych ilościach występują w rybach morskich. Należą do nich śledzie czy łososie.
  4. Mają niski indeks glikemiczny. Jest to istotne nie tylko dla osób zmagających się z cukrzycą, ale również dla tych, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie. Ciekawą opcją są również ryby Graal, te szczególnie polecane są diabetykom.
  5. Najbardziej tłuste ryby są najzdrowsze. Pewnie większość z nas zada sobie pytanie: dlaczego? Otóż ryby zawierają tak zwane dobre tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Te zaś wspomagają nie tylko pracę mózgu i koncentrację, ale również pozytywnie wpływają na wzrok i układ odpornościowy. Do tych najbardziej wartościowych zaliczają się śledzie i makrele.

 

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z tym artykułem nie będziesz mieć już problemu z wyjaśnieniem dlaczego ryba jest mięsem. Ogromną rolę w tej kwestii odgrywa religia. To ciekawy temat i z pewnością warto się mu przyjrzeć.

One Reply to “Czy ryba to mięso? Poznaj kilka faktów na ten temat”

  1. jana pisze:

    No przecież ryba to mięso jak każde inne. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy uważają, że nie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.